RACE RACE | MotoGP Emilia Romagna 2024

Enea Bastianini domineerde de Grand Prix van Emilia Romagna na een dramatische finish. Jorge Martin eindigde als tweede voor Marco Marco. Regerend kampioen Francesco Bagnaia finishte de race niet.

Enea Bastianini behaalde een dramatische overwinning tijdens de 2024 Emilia Romagna MotoGP Grand Prix na een controversiële aanval op Jorge Martino in de laatste ronde. Martín, die het grootste deel van de race aan de leiding had gereden, werd bij bocht vier door Bastianini geduwd en gepasseerd. Door het incident raakte Martín van de baan en zichtbaar gefrustreerd, maar hij wist nog wel de tweede plaats te bemachtigen. Met Bastianini's overwinning vierde Ducati haar 100e overwinning in de MotoGP.

De tweede plaats houdt Martin in een goede positie om mee te dingen naar de titel, zeker nadat zijn grootste rivaal Francesco Bagnaia crashte met nog zes ronden te gaan. Bagnaia, die vanaf pole position startte, had aanvankelijk de leiding in handen, maar viel vervolgens terug achter Bastianini en Martin en zijn hoop op een podiumplaats werd door een crash in ronde 21 beëindigd.

Marc Márquez profiteerde van een fout van Bagnaia en eindigde als derde na een start vanaf de zevende plaats. Marco Bezzecchi pakte de vierde positie, terwijl Franco Morbidelli de top vijf compleet maakte. Het Aprilia-teamduo Maverick Viñales en Aleix Espargaró verbeterde ook hun oorspronkelijke startposities en de rijders van het Italiaanse team eindigden als zesde en achtste. Fabio Quartararo, die het grootste deel van de race vijfde lag, viel in de laatste ronden terug naar de zevende plaats.

Álex Márquez en Miguel Oliveira maakten de top tien compleet, terwijl KTM een zware dag had met zowel Brad Binder als Pedro Acosta die crashten. De zestiende plaats was voor Jack Miller, de hoogstgeplaatste KTM-rijder, terwijl Honda drie rijders in de punten had met Joan Miró op de 11e plaats, Luca Marini op de 12e plaats en Johann Zarco op de 15e plaats.